Archívum - Hírek

Kezdjük el!

2017.09.20. 9:21:00

Az Olaj a török Trabzonspor ellen játssza szezonbéli első tétmérkőzését
Kezdjük el!
Szerda este elindul a verkli. A Szolnoki Olaj KK a török Trabzonspor ellen játssza szezonbéli első tétmérkőzését, a FIBA Europe Cup selejtezőjében. A párharc kimenetele nagyban meghatározhatja a csapat egész szezonját, ezért talán nem fölösleges, ha kicsit megismerkedünk az ellenféllel.

A törökországi kosárlabda-boom része a Trabzonspor is- bár nem olyan fontos eleme, mint például az Efes, a Fenebahce, a Galatasaray, vagy a Besiktas. Az 1967-ben alapított egyesült 2008-ban „vette fel” palettájára a kosárlabdát. A pénzcsapból eleinte csak csöpögött a támogatás, majd kiszámíthatóan folyni kezdett. Attól még messze vannak, hogy áradjon a „manna”, de van mit a tejbe aprítani, ez meg is látszik az idei keretükön. A tízedik hely környékén végeznek általában a TBL-ben, tavaly a tizenkettedikek lettek. Hogy ez mit jelent, az számukra is rejtély.

Az EuroLigában hasító gigászokat nemigen tudják elkapni, de a kontinens talán legerősebb bajnokságában a középmezőny aljához tartozni sem rossz. A 2014/15-ös szezon volt a legnagyobb dobásuk: elődöntőig jutottak a bajnokságban, a FIBA EuroChallenge- ez volt a sorozat utolsó kiírása- fináléjában pedig egyetlen ponttal kaptak ki a francia Nanterre-től.

Kilenc új játékossal támogatta meg a klubvezetés az idei szezon tervezetét. A világtrendnek megfelelően nemzetközi alakulatuk van, amelyben az amerikai játékosok viszik a prímet. Magasbedobó/erőcsatár poszton Caleb Green és a korábbi horvát válogatott Tomislav Zubcic viszi el a játékperceket. A 32 éves amerikai második szezonját kezdi a Trabzonnál, komoly EuroLiga és EuroCup-tapasztalattal felvértezve.

A horvát fiú 211 centiméteres magasságig nyúlt meg, ilyen adottságokkal centert illene játszania, ám a középjátékos helyén ritkán tűnik föl. Magasságához képest illetlenül gyorsmozgású, ráadásul a csuklójáról is sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy fából lenne.

A palánk alatt egy török-finn állampolgárságú fiatalember, Anton Odabasi próbálja megváltani a világot. A csapat szerkezetéből, illetve a macedón-olasz vezetőedző, Zare Markovski elképzeléseiből adódóan a centerjátékot nem festi túlzottan erős kontúrokkal a Trabzon. Osman Sirin és az ugyancsak török Deniz Kilicli szokott még a palánk alatt játszani. Ezen a poszton- önmagához képest- nem tűnik sebezhetetlennek a vendégcsapat.

Szemben a külső posztokkal: egy 27 éves kanadai, Bradley Heslip gyakran kerül ihletett állapotba, ilyenkor úgy szórja a pontokat, mint szórakozott pék a lisztet. Szívfájdalom nélkül emel rá akár tíz hármast is meccsenként, hagyományosan negyvenkét százalék környékén dob a messzeségből.

Elsőszámú irányítójuk litván, Sarunas Vasiliauskas, aki tíz-tizenkét pontot átlagol, de rossz napjain is van négy-hat gólpassza meccsenként. Időnként az amerikai Steve Browning segít be neki elsősorban elvégezni a kulimunkát, bár Vasiliauskas a litván kosarasokra jellemző alázattal dolgozik. Az ugyancsak amerikai Osiris Eldridge-től bármi kitelik.

A szó minden létező értelmében. Hajlamos olyan ámokfutásra, amely az edző vérnyomását a felhőkig emeli. De ha elkapja a fonalat, akkor az ellenfél trénere válik kardiológiai tanulmánnyá. Igazi fregoliember a frissiben igazolt nigériai Christopher Obekpa. Róla annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy 203 centiméteres magasságához kellő ruganyosság, atletikus képesség társul.

Gyakorlatilag bedobótól kiscsatáron át centerig bármely poszton feltűnhet és kétségünk ne legyen, fel is fog. A Trabzon egyik legfőbb taktikai fegyvere- nagyban köszönhetően Markovsi mesternek- a gyors szerkezetátalakítás. A kisemberes felállásuk alapjában gyors játékot játszik, de a magasítással sem veszítenek túl sok sebességet.

Ha a bevezetőben azt írtuk, hogy az Olaj számára kiemelt fontosságú a mérkőzés, illetve a párharc, akkor ez fokozottan igaz a Trabzonra. Három hete lett teljes a keretük, azóta felkészülési tornán és edzőmeccseken csiszolódott a társaság. Múlt héten meglehetős magabiztossággal verték húsz ponttal a Karsiyakát.

Nagy meccs lesz, mindjárt a szezon nyitányaként.

Gutai István
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Sopron 86-64
FIBA Europe Cup FIBA EuroBasket EUROBASKET MKOSZ NCAA NBA

Copyright © 2001-2017. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft. - Minden Jog Fenntartva!