Archívum - Hírek

Törököt fogott az Olaj

2017.09.07. 14:17:00

Török csapat ellen indítja idei európai kalandsorozatát az Olaj
Törököt fogott az Olaj
Török csapat ellen indítja idei európai kalandsorozatát a Szolnoki Olaj. Szeptember huszadikán itthon játszik a Trabzonspor ellen, majd egy hét múlva következik a visszavágó a FIBA EuropeCup első selejtezőkörében. Ha továbblép, akkor svéd csapattal találkozik.

A FIBA Europe illetékesei alaposan megkeverték a szalámit. Az elmúlt évek nemzetközi klubszereplései aligha nyomhattak sokat a latban, hiszen a finoman fogalmazva is ezt-azt már elérő Szolnoki Olaj rögtön az első selejtezőkörben kénytelen játszani, ráadásul nem kiemeltként. Miközben a Körmend kiemelt lett. A Falco viszont még ennél is jobban járt, hiszen az előző szezon bajnoki döntőse erőnyerő, azaz csak a második körben kell játszania.

Ráadásul a FIBA EuropeCup főtáblájára is igencsak rögös út vezet, amelynek csak egyik nehézsége, hogy megszűnt az eddigi földrajzi elosztás, vagyis- szigorúan csak példaként említve- előfordulhatott olyan eset, hogy egy portugál csapat közép-oroszországi ellenfelet kap.

Az első selejtezőkörben kétszer tizenegy csapatot párosítottak egymáshoz, az oda-visszavágók után a tizenegy továbbjutóhoz csatlakozik kilenc másik- többek között a Szombathely is. Az így kialakított párosok ugyancsak otthon és idegenben játszanak egy-egy mérkőzést, az összesített eredmény alapján továbblépő tíz együttes lesz tagja a 32-es főtáblának. Amelyre a selejtezőkörök végére már feliratkozik a FIBA Bajnokok Ligája selejtezőjéből „leeső” 22 klub. Vagyis az EuropeCup selejtezőjében elinduló harmincegy csapat közül csak tíz kap mandátumot a csoportkörre. Első pillantásra bonyolultnak látszik és valójában is az.

A Münchenben megejtett sorsoláson az Olaj a Trabzonspor gárdáját kapta. A 2008-ban alapított török csapatról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy eddigi legjobb bajnoki helyezése egy negyedik hely még 2015-ből. Az előző szezonban tizenkettedik lett a kontinens- a spanyol mögött- második legerősebb bajnokságában. A montenegrói-olasz állampolgárságú Zare Markovski vezetőedző alá szinte teljesen új csapatot szerkesztett a vezetőség: kilenc játékos további szolgálataitól tekintettek el, ugyancsak ennyien érkeztek. Eddig, mert további erősítések várhatók még. Az amerikai Caleb Green és a finn-török állampolgársággal bíró Anton Odabasi már tavaly is Trabzon-mezben kereste a vajaskenyérre valót, ők ketten már törzsgárdatagnak számítanak. A bevételi oldalon a litván Sarunas Vasiliauskas, a horvát Tomislav Zubcic, a nigériai Christopher Obekpa, a kanadai Bradley Heslip és a két amerikai: Stewie Browning, valamint Osiris Eldridge található. Az egyik legnagyobb török gyógyszergyártó cég által támogatott klub idén már valóban nagyot akar dobni, ezért pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve vág neki a szezonnak.

Bár Törökországban még várat magára a kiugrás, a Trabzon Európában már elért némi sikert. 2015-ben például bejutott a EuroChallenge döntőjébe- ez volt egyébként ennek a sorozatnak az utolsó kiírása. A fináléban egyetlen ponttal, 64-63-ra kapott ki a Nanterre-től.

Ezek alapján nem túl felelőtlen a megállapítás, hogy a kapható legnehezebb ellenfél jutott az Olajnak. Az első mérkőzést szeptember 20-án rendezik a Tiszaligetben, a visszavágót egy héttel később a 7500 nézőt befogadó Hayri Gür Arénában. A két csarnok között cirka 1700 kilométer a távolság légvonalban.

Ha sikerrel veszi az első kört az Olaj, akkor- és ez is a kiírás egyik furcsasága- könnyebben verhető(nek tűnő) ellenfelet kap a főtáblára jutásért. A svéd Södertalje Kings-et.

Gutai István
A témához kapcsolódó további hír(ek):
Török ellenfelet kapott az Olaj 2017. 08. 04.
Ellenfélre vár az Olaj a FIBA Europe Cup sorozatban 2017. 07. 07.
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 83-75 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 83-75
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 94-77 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 94-77
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Alba Fehérvár 80-78 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Alba Fehérvár 80-78
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 98-102 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - ZTE 98-102
NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Körmend 78-71 NB I. 'A', Szolnoki Olaj - Körmend 78-71
FIBA Europe Cup FIBA EuroBasket EUROBASKET MKOSZ NCAA NBA

Copyright © 2001-2017. Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub Kft. - Minden Jog Fenntartva!